Datum in overleg

Prijs:  € 650,- p.p. inclusief transfers van/naar vliegveld Dalaman, minimaal 2 personen.
1-pers. kamer toeslag € 120,-
toeslag reis op maat: € 30,-
Prijs vlucht: ca. € 375,- € 450,-

Aantal dagen 8

Niveau reis 2-3

 

Inclusief

– officiële boek Lycian way plus kaart, door Kate Clow, 1 exemplaar per groepje*
– in het programma genoemde transfers
– bagagevervoer
– verblijf o.b.v. 2-persoonskamer
– 7 x ontbijt, 7 x diner
– Nederlands contactpersoon ter plaatse
*indien je het boek niet wenst te ontvangen geven wij helaas geen korting op de reissom


Exclusief

– entree gelden
– lunches, reken op ca. € 35,-
-bijdrage reisgarantie fonds € 9,- p.p.
-boekingskosten € 25 per factuur

Vanaf 2 maart 2020 is een visum niet meer nodig voor Nederlanders/Belgen en een aantal andere nationaliteiten voor een verblijf van max. 90 dagen in een periode van 180 dagen.

Wandelreis Lycian Way West – trektocht individueel | 8 dgn

Wandelen door prachtige natuur, vele oudheden en kleine dorpen

Wandelen door prachtige natuur, vele oudheden en kleine dorpen

Wandelreis door het vroegere Lycië in het Zuiden van Turkije. Een bergachtige streek met prachtige gevarieerde natuur, uitgestrekte stranden, kleine baaien, kliffen en indrukwekkende vergezichten. Je struikelt hier haast over de vele oudheden die door de vroegere bewoners, de Lyciërs, zijn achtergelaten.

Deze trektocht volgt het begin van de Lycian Way, beginnend in het voormalige Griekse dorp Kayaköy bij Fethiye en eindigt in Patara. Je wandelt over eeuwenoude paden en bezoekt onderweg ondermeer de oude Lycische steden: Sidyma, Xanthos en Patara. Tijdens deze tocht waan je je ver van de drukke toeristische plaatsen. Op veel trajecten kom je, op een boer of herder na, niemand tegen.

De wandelingen voeren over bergen, door bossen, langs olijfgaarden en landerijen, over stille stranden, bergweiden en prachtige kustpaden. Onderweg kom je herders tegen met hun schapen en geiten en je drinkt een kopje thee in de kleine dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Warm geworden van de wandeling kun je een verfrissende duik in zee nemen.

De oude Lycische steden die je bezoekt spreken tot de verbeelding. Al dwalend tussen de ruïnes komt de geschiedenis van deze bijzondere plekken weer tot leven.

Naast de prachtige natuur en vele cultuur zul je zeker ook genieten van de goede overvloedige Turkse keuken! De maaltijden zijn veelal een feest, ook voor vegetariërs.

Aanvullende informatie

Verlenging:

Je kunt de tocht verlengen met bijvoorbeeld een dag extra in Kayaköy of in het mooi gelegen Faralya. Aan het eind van de tocht kun je één of meerdere dagen in Patara verblijven of doorlopen naar Kalkan.

Niveau: 2-3
Geschikt voor mensen met een goede conditie en enige bergwandelervaring. Wandelingen variërend van een korte dag van 3,5 uur tot een zwaardere dag van 6 uur door bergachtig gebied. Je hebt te maken met hoogteverschillen. De paden zijn veelal rotsachtig, soms ook met lossen stenen. De bagage wordt vervoerd.

De route:
De Lycian Way is in totaal zo’n 500 km lang en rood/wit gemarkeerd. De wandelingen worden gelopen op de rood/witte markeringen en met de Engelstalige beschrijvingen in het boek van Kate Clow. Wij raden ook aan om een app te gebruiken, bijv. maps.me waar de hele route op staat.
Bij erg warm weer kan de wandelduur langer zijn dan in het programma vermeld staat.

Reisperiode:
De zuidkust kent erg warme zomers en milde winters.  De beste wandelmaanden zijn: maart – half juni & september – half november

Accommodatie:
Er wordt overnacht in pensions of in houten bungalows op basis van 2-persoonskamers met eigen badkamer.
Indien er plaats is, is een 1-persoonskamer mogelijk.  De toeslag bedraagt € 75,-.

Aan de Zuidkust vind je m.n. vanaf de laatste week van oktober tot mei weinig of geen toeristen.  De maand juni is over het algemeen ook erg rustig. Juist in deze maanden is het weer vaak heerlijk om te wandelen.

Dag 1:
Aankomst in Dalaman, transfer naar Kayaköy. Kayaköy is een mooi gelegen dorp in een vruchtbare vallei omgeven door bergen en baaitjes. Kayaköy is een interessante plek om rond te lopen, m.n. ook het oude Griekse deel, het vroegere Levissi, waar de huizen en kerken er nu verlaten bij staan. Levissi is het dorp waar het boek “Vogels zonder vleugels” van L. de Bernières is gesitueerd. Overnachting in een sfeervol comfortabel charme pension waar een lekkere maaltijd geserveerd wordt.

 

Dag 2: Rustige startdag: in de ochtend kun je een wandeling maken door het geitendorp Karakeçiler waar ook het pension gelegen is en daarna doorlopen naar het oude Griekse Levissi. Al dwalend door de smalle straatjes, langs  oude huizen, kapellen en kerken krijg je een idee van het vroegere leven hier. In de buurt kun je lekker lunchen.

Via een mooi pad door de bergen loop je naar het bekende strand van Ölüdeniz  (ca. 2,5 uur) waar je een duik in zee kunt nemen. Vanaf het strand wordt je opgepikt en naar de mooi gelegen en zeer gastvrije accommodatie in Faralya gebracht. ’s Avonds wordt hier heerlijk voor je gekookt.

Dag 3: Wandeling van Ovacik via Kirme naarFaralya. In totaal ongeveer 5 uur lopen. Ca. 530 m. stijgen en 515 m. dalen.
Na een korte rit begin je met de geleidelijk stijgende wandeling met prachtige zeezichten over een eeuwenoud pad via het plaatsje Kozagaz en het landbouwdorpje Kirme naar Faralya. De inwoners van Faralya en het buurdorp Kabak leven met name van de honingteelt en landbouw. De kust is hier nog vrijwel ongerept. Er staat ’s avonds weer goede maaltijd voor je klaar.

 

Dag 4: Faralya – Kabak – Alinca ongeveer 5 – 6 u lopen, optie 1: stijgen ca. 870m. dalen ca. 450m. optie 2: stijgen ca. 620m. dalen ca. 200m.
Kabak is het volgende baaitje en ligt omsloten door indrukwekkende bergen. Via een prachtige route loop je bovenlangs naar Kabak. Aangekomen in het dorpje heb je 2 mogelijkheden: je daalt via een bosrijk pad steil naar beneden (ca. 200m.). Bij de baai aangekomen kun je lekker zwemmen en lunchen. Na Kabak leidt de route het bos in en via een stenig pad kom je bij de afslag naar Alinca.
Je kunt echter ook het pad bovenlangs het dal nemen en dus niet afdalen naar het strand, dit scheelt een aanzienlijk deel stijgen.  Het laatste deel van de route is voor beide opties hetzelfde: via een eeuwenoud pad klim je omhoog naar het dorpje Alinca, gelegen op 720 m. hoogte.  Onderweg heb je indrukwekkende vergezichten o.a. op het strand van Kabak. Overnachting in houten cabines bij een dorpshuis waarvandaan je prachtig uitzicht op zee hebt. ’s Avonds staat er weer een lekkere maaltijd klaar.

Dag 5: Alinca – Bogazici/Sidyma – Bel ongeveer 4,5 uur wandelen. Ca. 450m. dalen en 350m. stijgen. Mooie afwisselende wandeling met prachtige uitzichten. Van het hooggelegen Alinca daal je af naar het glooiende agrarische land van Bogazici. Hiervandaan stijgt het pad weer en loop je door naar het prachtig gelegen dorpje Dodurga. Hier vind je de restanten van het oude Sidyma met vooral vele tombes en sarcofagen. Je loopt als het ware door een “openluchtmuseum”. Vanuit Sidyma loop je verder naar het gehucht Bel waar je in een eenvoudig maar zeer gastvrij dorpspension verblijft met ook weer goede maaltijden.

Dag 6:Bel – Gavuragili –  Pydnai, ca. 5 – 5,5 uur wandelen. Totaal ca. 575m. stijgen, 900m. dalen. Vanuit Bel volg je de verdere loop van de oude Romeinse weg die van Sidyma naar Pydnai loopt. Het pad leidt omhoog over een pas met indrukwekkende uitzichten. Hiervandaan gaat het vrij steil bergafwaarts over een stenig pad, het laatste stuk van de wandeling leidt naar het gehucht Gavuragili. strandje ligt.

Vanuit Gavuragili loop je door naar Pydnai waar je de restanten vindt van een kleine Lycische marine en militaire basis. Onderweg heb je prachtige uitzichten op het uitgestrekte strand van Patara.

Via Pydnai kom je op het strand uit waar je een lekkere duik kunt nemen en wat kunt drinken.Hier wordt je opgehaald en naar de indrukwekkende Lycische stad Xanthos gebracht, de hoofdstad van het vroegere Lycische rijk en inmiddels opgenomen op de Unesco lijst van werelderfgoed. Na dit bezoek staat het busje/auto klaar om je verder naar Patara te brengen (25 min). Patara staat bekend om haar mooie uitgestrekte strand- en duingebied en imponerende Lycische stad. Overnachting in een familiepension in Patara waar weer een lekkere maaltijd voor je klaarstaat.

Dag 7: Patara
Vandaag kun je het oude uitgestrekte Patara bezoeken en een verdere wandeling maken over het strand en door het duinengebied. Het 18 km lange zandstrand zul je waarschijnlijk min of meer voor je alleen hebben. Indien je wilt, kun je echter ook een mooie maar lange rondwandeling maken over het schiereiland, welke  o.a. langs een oud Romeins aquaduct leidt (ca. 6 – 6,5 u) . Een andere wat kortere wandeling brengt je naar Kalkan  (ca. 4 uur) vanwaar je de bus terug kunt nemen naar Patara.
Liefhebbers kunnen in Patara trouwens ook een kanotocht maken over de Esen rivier.
Overnachting en maaltijd in pension in Patara.

Dag 8: Na het ontbijt einde programma, tranfer naar het vliegveld in Dalaman.  Verlenging is ook mogelijk.

Indien je wilt verlengen zijn de volgende plaatsen aan te raden: Kayaköy en Faralya. In de plaatsjes zijn meerdere wandelingen te maken. Het is tevens mogelijk de route verder te volgen tot aan Kalkan.
Het programma kan ook enigszins aangepast worden, dus bijvoorbeeld kortere of langere wandelingen op sommige dagen.Neem hierover gerust contact op! Indien je een programma volledig op maat wilt hebben, worden € 25 extra kosten per boeking berekend.

Denk er aan: door weersinvloeden,  houtkap en constructiewerkzaamheden kunnen paden veranderen en markeringen verdwijnen. Indien je problemen hebt op de route geef het a.u.b. aan ons door. Wij controleren de route regelmatig  maar kunnen niet voorkomen dat er wel eens het één en ander verandert.